În aceste rânduri vom avea o întâlnire cu Bianca Timșa Stoicescu, o reprezentantă fermecătoare a literaturii române și în special a literaturii pentru copii. Originară din Slatina, Bianca a studiat filologia. Profesorii ei au încurajat-o să scrie, ceea ce a fost atât un impuls, cât și un semn că are talentul să o facă. Și ce bine că le-a dat atenție!

Cu ochii plini de viață și strălucitori de mulțimea și complexitatea gândurilor care se ascund în spatele lor, Bianca este un copil etern. Dacă acei ochi ar putea vorbi… dar pentru a dezvălui toate aceste gânduri, ea folosește literele. Și o face admirabil. Prin poveștile sale, îi ajută pe copii să înțeleagă și să pună nume experiențelor și emoțiilor lor.

Protagoniștii poveștilor sale sunt copii și animale cu nume amuzante și temperamente foarte diferite. Sunt întâmplări tipice ale copilăriei, întâlnim copii care încetează să-și mai vorbească din complicitate cu prietenii lor, animale care se supără pe prietenii lor din motive care nu pot fi evitate, din cauza caracteristicilor speciei lor care nu pot fi schimbate și pe care prietenii lor nu sunt atât de toleranți încât să le accepte. Bianca ne face martori ai modului în care își lărgesc privirea și înțeleg adevărurile și realitatea lor.

Bianca scrie pentru copii … de 4 ani, de 10 ani, de 20 ani sau de 60 ani. Orice suflet uman se emoționează cu poveștile sale. Modul său delicat de a intra în realitatea copiilor trezește empatia cititorului. Dilemelor sale, Bianca le găsește soluții originale, eficiente și surprinzătoare. Cititorul nu le poate anticipa. În scurt timp ne vom putea bucura de poveștile ei în spaniolă.

Prin aceste povești pe care le ticluiește cu multă imaginație, Bianca răspunde într-un mod magnific, cu o mare naturalețe și o creativitate impresionantă fetiței Bianca, preocupărilor, întrebărilor care o frământau și cărora atunci nu le găsea răspunsuri. Poate că în acel moment nici nu îndrăznea să întrebe. Și nu sunt doar povești, sunt adevărate lecții de viață, lecții de abilități sociale, prin care copiii învață să se relaționeze cu prietenii și cu mediul lor.

Talentul și înclinația ei de a conecta cu lumea copilăriei, cu sufletul de copil reiese din cuvintele dar și din atitudinea și felul său de a fi. Avem aici ca martori imagini revelatoare. În fotografiile din contul ei de Facebook îi găsim prietenii: bufnițe, albine, iepurași… desigur, îi înțelege, sufletul său de copil conectează cu ei. Fără accesoriile ei nu are aceeași inspirație… 🙂 Bianca ne dezvăluie că are o inimă tulburată. Este o tulburare care o face să iubească oamenii, chiar și pe dușmanii săi. Eu aș numi-o miracol. Sper să contagieze. Și dintre toate obiectele din această lume vrea doar unul… cartea.

Are deja un CV impresionant cu opt cărți publicate și nenumărate povești pentru copii. A participat la multe concursuri cu rezultate foarte încurajatoare. De 27 de ani este prezentatoare la un post de radio în București, ceea ce i-a dat ocazia să provoace multe zâmbete pe fețele norocoșilor ei ascultători. A creat un atelier de scriere pentru copii și a publicat o colecție cu poveștile create de copiii participanți.

În această lume atât de vie, colorată, plină de înțelepciune, o recunosc pe autoare. Animalul său preferat este bufnița, desigur, cine altcineva? Pentru că ea este așa: înțeleaptă și strălucitoare. Ambientul în care ea se simte ca acasa este lumea copilăriei și țelul ei de a cunoaște această planetă fascinantă pe care ne-a fost dat sa trăim. Ea vibrează cu fiecare descoperire. Și se lasă surprinsă din nou și din nou prin ochii protagoniștilor săi.

Despre Bianca se poate scrie mult. Este un privilegiu pentru mine să mă pot lăuda că sunt prietena ei. Ne cunoaștem de 29 de ani. Am văzut-o crescând și sunt mândră de ea. Trebuie să sărbătorim toate acestea și la cât mai multe! Mulțumesc, Bianca, pentru minunata lume a inocenței, a înțelepciunii, a descoperirilor și a entuziasmului pe care ai creat-o cu poveștile tale! Și iți mulțumim că ai împărtășit-o cu noi!

Blogul Biancăi Timșa Stoicescu https://despresufletulmeu.wordpress.com/
Facebook https://www.facebook.com/biancatimsa.st

 

Alina Nicolae

Prof. LCCR, Madrid, Spania

Pin It on Pinterest

Share This