Se apropie Ziua Națională a României și vă propun o activitate practică pentru a marca cu cei mici, unul din cele mai importante momente ale istoriei noastre. Această activitate, interdisciplinară, îmbină cunoștințe de istorie, geografie, elemente de cultură și civilizație românească, precum și îndemânarea manuală. De asemenea, activitatea se poate desfășura cu grupe reunite ale unei școli, atât cu preșcolari, cât și cu școlari, pentru că fiecare grup de vârstă, va avea rolul lui în realizarea machetei tip puzzle cu harta României la 1918.

Vom avea nevoie de:

  • diverse cartoane colorate, format A4,180g-200g
  • 1-2 buc. carton alb A4,150g
  • 1 carton alb pluma 50×70 (un carton rigid, pentru machete, cu grosime de 5 mm; îl puteti găsi în librării sau în magazinele chinezești)
  • foarfece, lipici lichid, creioane colorate/carioci
  • tempera sau gouache: culorile roșu, galben și albastru pentru pictura cu mânuțele.
  • banda tricoloră cu lățimea de 3 cm (sau ce dimensiuni aveți)
  • pistol de lipit

Etapa I

  1. Imprimarea cartoanelor colorate A4 (180g-200g) cu conturul provinciilor istorice românești. Am realizat un document în pdf, bun de print, în care am potrivit pe fiecare pagină provinciile istorice (îl găsiți mai jos). De preferat, cartoanele pe care veți imprima, sa fie de culori diferite.
  2. Imprimarea (color) costumelor populare, specifice fiecărei provincii. Documentul îl găsiți mai jos.
  3. Decuparea fiecărei provincii imprimate și a fiecărui personaj (fetiță și baiat) în costum popular specific zonelor istorice.

Sfat: E de preferat ca decupajul fiecărei provincii și a costumelor să fie realizată de copiii mai mari +10 ani, ceva mai îndemânoși, pentru că necesită anumite abilitatăți, dar mai ales atenție și rabdare.

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Etapa II

1. Avem nevoie acum de cartonul rigid, tip pluma 50x70cm pe care începem să construim harta României așa cum arăta ea la 1918, din provinciile decupate la etapa I. Ne fixam un spațiu unde vom crea harta tip puzzle. Trebuie să aveți în vedere și un spațiu pentru a scrie și ce reprezintă macheta, spre ex. „105 ani de la Marea Unire 1918-2023”, „Ziua Națională a României – 1 Decembrie”, etc.

De asemenea, trebuie sa luați în calcul și un spațiu stanga/dreapta pentru a imprima, ulterior, urmele palmelor celor mici, în culorile drapelului: roșu, galben și albastru.

2. Când compunem harta mergem pe firul istoriei. Vom lipi, prima dată, cele două provincii, Moldova și Muntenia, amintind copiilor despre Unirea de la 1859. Continuăm cu lipirea celorlalte provincii și prezentăm și contextul istoric al momentului Marii Uniri: provinciile românești aflate sub stăpânirea marilor imperii, apoi Primul Război Mondial și urmările acestuia, care au culminat cu Marea Unire de la Alba Iulia. Expuneți oral tot ce considerați că este potrivit și adaptat vârstei copiilor, pentru a sublinia momentul istoric de la 1 Decembrie 1918.

3. Odată compusă România unitară, sub forma unui puzzle, urmează să o încadrăm cu o bandă tricoloră. Aceasta va fi lipită de către profesor, fiind folosit pistolul de lipit, de jur împrejurul graniței României de la 1918.

Etapa III

  1. Vom lipi pe fiecare provincie, câte două personaje, fetița și băiatul, decupate anterior, corespunzătoare portului zonei. Nu e necesar ca cei doi să intre total în conturul fiecarei provincii, doar sa fie poziționate în aria respectivă, pentru a identifica costumul popular specific zonei.
  2. Decorul spațiului alb rămas după realizarea hărții și lipirea personajelor, urmează a fi completat cu titlul machetei și cu urmele de roșu, galben și albastru ale palmelor celor mai mici.

 

Vă doresc mult succes!

Daniela Ștefan

Prof. LCCR, País Vasco, Spania

Pin It on Pinterest

Share This