Proiectul educațional internațional Clubul de Lectură „Citește cu noi !(inițiator, coordonator proiect – prof. Oana Topală, LCCR Belgia) are susținerea Institutului Limbii Române și se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și cu Federația Wallonie-Bruxelles, Belgia.

Clubul de lectură „Citește cu noi !se adresează în principal copiilor români care urmează cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școli din diaspora. Proiectul se desfășoară pe nivel lingvistic (A1-B1) și pe nivel școlar (primar; gimnazial și liceal). Proiectul vizează promovarea lecturii în limba română în rândul copiilor din diaspora, încurajarea colaborării între elevii români și a celor de alte naționalități din țări diferite și din regiuni geografice diferite,  colaborarea între profesori din România și profesori români din diaspora românească.

Clubul de lectură „Citește cu noi !motivează participanții să asimileze elemente ale culturii și ale civilizației românești, în cadrul unei Europe multiculturale și plurilingvistice, cât și a altor țări din afara Europei care sunt implicați în proiect.

Prin intermediul strategiilor didactice creative, copiii își vor îmbunătăți competențele de comunicare în limba maternă, se vor familiariza cu literatura pentru copii și cu scriitorii de literatură pentru copii, română și universală. Lectura va fi instrumentul care le va cultiva gustul estetic și abilitățile artistice și literare. Activitățile de lectură vor fi completate de activități ludic-educative prin care copiii participanți vor dovedi înțelegerea textelor.

Credem că acest proiect, implementat cu școli din diaspora și din țară menține organic legăturile românești și va deschide interesul copiilor pentru cultura română, pentru operele scriitorilor străini, dar și pentru creațiile copiilor și ale profesorilor, oferind sentimentul apartenenței la tradițiile comune.                                                                                                 Activitățile sunt realizate în clasă, în cadrul cursului de LCCR, în funcție de tematicile propuse, pot fi urmărite în grupul de facebook Clubul de Lectură „Citește cu noi ! https://www.facebook.com/groups/1157477675191719.

La proiect participă copii români din Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania alături de profesoarele lor de limbă, cultură și civilizație românească.

Profesori LCCR Belgia: Oana Topală (inițiator, coordonator proiect), Petronela Rodica Mitrea

Profesor LCCR Franța: Lavinia Gheorghe 

Profesor LCCR Irlanda: Gabriela Georgeta Juravle

Profesori LCCR Italia: Simona Moldoveanu, Paula Dalessandro, Liana Delia Vasile, Maria Claudia Rojog, Detrimona Carmen Bălan, Elena Vlasceanu, Ioana Dolca, Vivianne Gherghel, Mariana Paliev, Ana-Maria Tomaziu Patrașcu, Maria Grecu, Petruța Cruțescu, Florina Ionescu, Nina Toma, Adriana Ioana Opriș, Cătălina Eugenia Bârdea, Ioana Marcu și Silvia Păun.

Profesori LCCR Spania: Doina Laura Hrițcu, Daniela Preda, Mirela Iuliana Bondoc, Ştefania Violeta Mărginean, Daniela Ștefan, Vanina-Mirela Constantin-Peţa, Alina Ioana Toderici, Mariana Toma, Sanda Schuller, Ionela Dojană, Cecilia Stan-Tomescu, Cristina Elena Stoica, Daniela Nicolae, Anca Diana Istrate, Mihaela Gutierrez, Alina Nicolae, Valentina Belcea, Mihaela Neagoe, Angelica Găină, Gabriela Soporan și Lucian Condruț.

Profesor LCCR Portugalia: Elena Covăsan

Colegiul Național Emil Racoviță Iași: Luminița Teodorescu – profesor de limba și literatura română (partener proiect)

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași: Iunia Maria Ștefan – educator muzeal (partener proiect)

Oana Topală

Prof. LCCR, Bruxelles, Belgia

Pin It on Pinterest

Share This