Cu ocazia Zilei Naționale a României, pe 28 noiembrie 2020, a avut loc primul atelier online de folclor dedicat exclusiv celor din diaspora, organizat în baza platformei lansată de Consiliul Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice și de Artă Populară – CIOFF® România și Institutul Limbii Române.

Mai bine de 100 de micuți dansatori au deprins simultan pașii dansurilor tradiționale românești de la coregrafa Maria Dudău-Topciov și Ansamblul Timișul. Mai mult decât atât, majoritatea copiilor care au participat au folosit portul popular tradițional, arătând astfel că patrimoniul cultural intangibil poate fi păstrat, fără a ține cont de granițele țării, chiar și la mii de kilometri distanță.

Alături de copiii din țările unde se desfășoară proiectul LCCR, la eveniment au fost prezenți și copiii etnici români din comunitățile istorice ale regiunii Odesa, Ucraina, îndrumați de conducătorii lor artistici: Colectivul de dans popular Tinerețea de la Casa de Cultură Oziornoe (Babele), raionul Ismail, conducător artistic Ion Marcu și Victoria Gherghi, Colectivul de dans popular Opincuța de la Casa de Cultură din Orlovca (Cartal), raionul Reni (director Mariana Cârlig), conducător artistic Nicolae Alexandrov și Aliona Caluian, Centrul de Informare al României din Ismail, administrator Natalia Ursu.

Într-o atmosferă de sărbătoare şi bucurie, românii de pretutindeni, de la mic la mare, au dansat românește. Zâmbetele, bucuria și aplauzele participanților au stârnit valuri de emoție atât în sufletul organizatorilor, cât și în rândul dansatorilor de la Ansamblul Timișul.

Evenimentul online Dansuri Românești, dedicat Zilei Naționale a României, a fost organizat de LCCR Insulele Canare, profesori Cecilia Stan-Tomescu (Gran Canaria) și Anca-Elena Răducan (Tenerife), cu sprijinul Asociației Românilor din Insulele Canare – RUMACAN și Consulatului Onorific al României în Insulele Canare.

Vorbim românește, dansăm românește, iubim românește. La mulți ani, România!

Anca-Elena Răducan

Prof. LCCR, Insulele Canare

Pin It on Pinterest

Share This